01.03.2024 | 23:52

Детски фолклорен фестивал започва в Дрен

Снимка: Община Радомир, архив

22- то издание на Националния детски фолклорен фестивал с международно участие „Слънце иде“ започва  днес / 23 юни/  в радомирското село Дрен. Той води началото си от 2001 година след спечелен проект по програма на Национален Фонд „Култура“ и оттогава досега се провежда ежегодно през месец юни.

Фестивалът има конкурсен характер. В продължение на два дни над 1000 деца от различни краища на страната ще представят на сцената в Дрен богатството на народното песенно, инструментално, танцово и словесно изкуство . Те ще се състезават в две възрастови групи и в две категории- автентичен и обработен фолклор.

„Втора поредна  година след пандемията има огромен интерес към нашия фестивал. То не е случайно. Фестивалът ни е с 22 години традиция, изключително емоционално създаден. В първия фестивален ден очакваме близо 300 деца. В събота очакваме 800. Надяваме се на слънце, да има добро време”, каза председателят на читалището в Дрен Мариана Веселинова.

Новото тази година са творческите ателиета. Фестивалът се организира от Министерството на културата, Община Радомир и кметството в Дрен. В предходни години в него са участвали и деца от Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Полша. Тази година няма да има групи от чужбина.

Източник: БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights