20.06.2024 | 21:43

Събитието „7 дни изкуство и дизайн“ във Варненския свободен университет завършва с годишния концерт на специалност „Хореография“

Годишният концерт на студентите от специалност „Хореография“ на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“ ще се проведе на 23 юни 2023 г. от 18,30 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център във Варна, съобщават от висшето учебно заведение. Концертът е част от програмата на събитието „7 дни изкуство и дизайн“ на катедра „Изкуства“ и Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“.

На концерта ще бъдат представени произведения на студенти от специалността, изградени на основата на фолклорното и съвременното танцово изкуство. Специални гости и изпълнители ще са възпитаниците на Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна.

В процеса на четиригодишното обучение студентите от специалност „Хореография“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ придобиват знания във всички аспекти на професията „хореограф“ – творчески, постановъчни, преподавателски и ръководни. Висок е процентът на реализация на възпитаниците на специалността като ръководители на танцови ансамбли, учители в средното образование, изпълнители в танцови формации и ансамбли. Академичният танцов театър на университета е творческата лаборатория, в която студентите, доказали в най-висока степен изпълнителски качества и умения, усъвършенстват танцовите си способности и получават възможност за реализиране на творческите си идеи в реална среда. Преди месец концерт-спектакълът „Традиции в ритъм и творчество“, посветен на 25-годишнината от създаването на Академичния танцов театър на ВСУ „Черноризец Храбър“, изпълни до краен предел зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта във Варна. Преподавателският колектив, който работи със студентите, бе удостоен с едно от най-високите отличия на Съюза на музикалните и танцови дейци в България – „Златна лира“. Екипът бе отличен с почетни плакети на кмета на Община Варна, на Националното представителство на студентските съвети, на Асоциацията на училищата с професионално и разширено обучение по хореография.

Концертите на Академичния танцов театър и на студентите от специалност „Хореография“ на ВСУ „Черноризец Храбър“ привличат все повече публика не само от Варна и региона, но и от цяла България, посочват от висшето учебно заведение.

Днес в 12:30 ч. в Източния парк на университета ще се проведе Годишното модно ревю на студентите от специалност „Моден дизайн“, в което ще бъдат представени творческите виждания, свързани с устойчивата мода и актуалните тенденции в областта на облеклото. Възпитаниците на специалността Милица Владимирова и Халил Дуралиев ще представят собствени модни брандове, които работят като стартъпи още по време на обучението на двамата студенти в университета.

Също в рамките на инициативата във ВСУ „Черноризец Храбър“ вчера бяха открити интересни изложби на студентите от специалност „Графичен дизайн“

Повече от 70 студентски проекта съдържа експозицията, която бе открита в Учебно-спортния комплекс на ВСУ „Черноризец Храбър“. Студентите представят свои разработки на пиктограми, идеограми и думи като илюстрации. Част от задачите са свързани с визуалната комуникация на хипотетични Олимпийски игри, домакин на които би могла да бъде страната ни. Проектите на студентите са създадени под ръководството на доц. д-р Виктор Петков.

„Да опазим горите на България“ е изложба на плакати, изработени от второкурсниците от специалността, под ръководството на доц. д-р Диана Сотирова. Плакатите са инспирирани от течения и стилове в изкуството като минимализъм, ар нуво и ар деко, и са част от дисциплината „История и концепция на графичния дизайн“. Изложбата е разположена в Централното фоайе на университета.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights