12.04.2024 | 21:15

Филмът „Уроците на Блага” на Стефан Командарев доминира на кинофестивала в Карлови Вари

Снимка: ФФ Карлови Вари

Филмът ”Уроците на Блага” на режисьора Стефан Командарев, копродукция на България и Германия, доминира на 57-ото издание на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, като спечели три награди, сред които и голямата награда „Кристален глобус”, съобщи електронното издание „Скрийн дейли”.

Осмият филм на българския режисьор бе отличен също с наградата за най-добра актриса, присъдена на Ели Скорчева и с Голямата награда на екуменическото жури.

Паричната премия от 25 000 щатски долара за Голямата награда „Кристален глобус” ще бъде поделена между режисьора Стефан Командарев и продуцентката Катя Тричкова, посочи изданието.

Световната премиера на „Уроците на Блага” бе в Карлови Вари и както БТА писа, публиката е аплодирала в продължение на десет минути след края на прожекцията. Фестивалът в чешкия град се проведе от 30 юни до 8 юли.

Специалната награда на журито и парична премия от 15 000 евро спечели иранско-германската копродукция на Бехруз Карамизаде „Празни гнезда”. Бабак Джалали бе отличен с приза за най-добър режисьор за „Фремонт”.

Херберт Нордрум спечели наградата за най-добър актьор за ролята си в „Хипнозата” на Ернст де Геер.

В конкурсната програма на тазгодишното издание на фестивала се конкурираха 11 продукции, сред тях бе и „Гражданинът светец“, копродукция на Грузия, Франция и България с режисьор Тинатин Каджришвили. 

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights