27.02.2024 | 1:48

ГОЛЕМИЯТ ПОБЕДИТЕЛ ТАЗИ ГОДИНА Е ЧОВЕЧНОСТТА

Всеки фестивал е непредсказуем и различен.
Как ще се чувстват хоровете в Балчик, каква ще е енергията помежду им.
В забележителна хармония от спелетени акорди и култури се потопихме и този път.
България, Израел, Нидерландия, Полша и Словакия – 4-ри дни в споделяне на музика, радост, усмивки и много обич.
Смесен хор „Черноморски звуци“, в лицето на организаторите от Сдружение „Музикален свят-Балчик“ и партньорските организации, които години наред ги подкрепят, създават условията за тази атмосфера. А когато организираш събитие с отдаденост и обич, раждаш и получаваш още повече обич.
Защо големият победител тази година е човечността?
Anna Michalak, диригентът на Девическия хор от Познан, два дни преди началото на фестивала, разбира, че трябва да влезе в болница и не може да пътува. Мога да си представя какъв шок е било това за всички в Хоровото училище „Jerzy Kurczewski“ в Познан. Виждам зримо, сълзите на децата, така както ги видях снощи на гала концерта след обявяването, че именно те са „Хорът на фестивала“. И тук идват думите съпричастност и човечност, зад които стои личността на Patryk Lehmann – диригентът, който успя да успокои и изведе децата на сцена. Голямото сърце и пример за истинска колегиалност, който защити безапелационно работата на Anna Michalak и направи децата щастливи.
Хор „Белле вочи“ от Нидерландия, с диригент българката Недялка Тодорова, дни преди тръгването за Балчик разбира, че една от хористките е тежко болна и не може да участва във фестивала. Хористката ги изпраща, подарявайки на всички значки, с послание „Музиката е любов – Любовта е музика“.
Любов, сърдечност, музика и човечност – Това беше Единадесетият международен хоров фестивал „Черноморски звуци“. И да, той ще пребъде, защото в Балчик има хора, които знаят какво и как да направят, за да се множат хоровете, които искат да споделят изкуството си именно тук, в Белия град.
Валентина Георгиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights