23.04.2024 | 13:57

Издание на Русенския музей представя наследството на Средновековието

Излезе от печат том XXVI от Известията на Регионален исторически музей – Русе – „Иваново – Червен – Търнов“ – наследството на Средновековието“. Това съобщи директорът на културния институт проф. Николай Ненов. 

Изданието е следствие от състоялата се през 2021 г. научна конференция, посветена на няколко годишнини – 800 години от основаването на скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ при русенското село Иваново от свети Йоаким Търновски, 150 години от създаването на музея във Велико Търново, 110 години от началото на археологическите проучвания на Средновековния град Червен, 1100 години от кончината на светия отец Антони от Крепченския скален манастир и в памет на изследователя Стоян Йорданов от Русенския музей. 

Книгата съдържа 27 публикации на учени от музеите в Бургас, Силистра, Русе, Търговище, Плевен, Севлиево, на представители на Националния археологически институт с музей при БАН, Софийския университет, Пловдивския университет, Великотърновския университет, Кирило-Методиевския научен център, художници и реставратори. 

Изданието предлага няколко раздела, свързани със скалните обители, със средновековния град, средновековния свят и с интерпретации на Средновековието. Последният раздел е посветен на паметта на Стоян Йорданов, археолог и бивш директор на Русенския музей.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights