30.05.2024 | 16:56

„LA DIVA” – женски камерен хор от Швейцария ще гостува в нашия град за съвместен концерт с Хор на учителките – Добрич

На 4 юли, вторник 2023 г. от 18.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова“ заповядайте на съвместен концерт на Хор на учителките – Добрич с диригенти Маргарита Русева – Ганева и Габриела Павлова Писанова и женски камерен хор „LA DIVA” от Берн, Швейцария с диригент Вилислава Господинова – наша съгражданка. Тя е основател и диригент на този хор, а професионалното й развитие в Швейцария е свързано с операта. Великолепен сопран, Вилислава Господинова повече от 25 години завладява сцената като хорист и солист на операта в Берн. Признание за таланта си получава и от българската общност – редовно е канена да участва в традиционните коледни концерти, както и в други значими културни събития организирани от посолството на Република България в Швейцария.
Като основател и диригент на „LA DIVA” Вилислава Господинова събира 16 любителки на хоровото пеене и за кратките 3 години от създаването му хорът изнася множество концерти не само в Берн, но и в цяла Швейцария. Репертоарът им е предимно от църковна музика, но изпълняват и светска музика, реализирали са вече и първите си студийни записи. Гостуването им в Добрич е по покана на Маргарита Русева – Ганева. Този своеобразен културен обмен между двете формации – Хор на учителките – Добрич и „LA DIVA” предвижда и същият концерт да бъде изнесен в Берн, Швейцария.
За Хор на учителките – Добрич само ще припомним, че на последния фестивал на женските и девически хорове „Проф. Лилия Гюлева“ в Търговище, Маргарита Русева – Ганева бе отличена с наградата „Най – добър диригент“, също получи и грамота от Българския хоров съюз. А солистката Хана Петерсън / от САЩ /, която е асистент – учител в СУ „Св. Климент Охридски“ и стипендиант на програма „Фулбрайт“ единодушно бе избрана за „Мис Фестивал“ за артистичното си присъствие и вокални умения.
За концерта в Добрич двата хора са подготвили богата и разнообразна програма. В нея са включени песни от българския и швейцарския фолклор, ортодоксална музика, съвременни произведения. Детелина Василева – Димитрова ще акомпанира и на двата хора. Любопитното е, че Вилислава Господинова ще солира в „Аве Мария“ и освен това е много добър пианист, очакваме да я видим и на рояла. Именно като пианист е била солист на Български камерен оркестър – Добрич по времето на маестро Йордан Дафов.
Входът е свободен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights