23.04.2024 | 14:46

На 28 юли БПЦ чества паметта на светите апостоли и дякони – Прохор, Никанор, Тимон и Пармен

Светите Прохор, Никанор, Тимон и Пармен са от седмината дякони, избрани в Йерусалимската християнска община в апостолско време, за да се занимават с грижата за нуждаещите се вярващи и за евхаристийните вечери, когато преломявали хляб по подобие на Иисус Христос на Тайната вечеря.

Поради увеличаването на броя на християните апостолите се затруднявали с обгрижването на хората, тъй като това ги ограничавало в духовната им дейност. Тогава те казали на всички: „Братя, погрижете се да изберете измежду вас седем души с добро име, изпълнени с Дух Свети и с мъдрост, които ще поставим на тая служба, а ние постоянно ще пребъдваме в молитва и в служба на словото“. Така избрали Стефан, Филип, Прохор, Никанор, Тимон, Пармен и Николай.

Тези помощници на апостолите също били наричани апостоли, защото доброволческата им работа не се ограничавала само в грижите за материалната издръжка на църквата, но те се включвали също в проповедническата и богослужебната дейност. Наричани били и дякони, защото тази гръцка дума означава слуга, служител, а те наистина всецяло се отдали на служение на нуждаещите си и на цялата църковна община.

Първите двама от дяконите, Стефан и Филип, имат отделни дни на честване, а днес се честват следващите четирима. Те по-късно имали различни пътища на апостолска дейност. Прохор придружил св. Йоан Богослов в Мала Азия, а при заточението на остров Патмос записал Откровението му. Никанор бил убит при гонението на християните, скоро след убиването на св. Стефан в Йерусалим. Тимон проповядвал в град Бостра (днес в Южна Сирия), където завършил живота си като мъченик. Пармен изпълнявал вярно и усърдно повереното му служение в Йерусалим, където завършил живота си тихо.

ПРОФ. ИВАН ЖЕЛЕВ

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights