28.05.2024 | 16:40

Над 100 фотографии от цял свят се представят в изложба на открито във Варна

Снимка: Красимир Кръстев / БТА

Изложба от 16-ия Международен фотографски салон, който се провежда във Варна, е подредена пред Фестивалния и конгресен център в крайморския град. 

Показани са наградените творби от конкурса, в който участваха 268 автори от 49 държави с 4520 фотографии, съобщиха организаторите от „Варна оупън арт“. Призовете тази година са определени от международно жури с председател Владимир Йовановски от Република Северна Македония и членове Майкъл Страпец от Ирландия и Рашид Усманов от Русия. Сред участниците има 19 български автори, като петима от тях са отличени. Това са Теодора Димитрова, Костадин Маджаров, Пламен Кожухаров, Димо Христев и Любомир Аргиров. Останалите призьори са представители на тридесет държави от цял свят, сред които Оман, Саудитска Арабия, Тайван, Макао, Индонезия.

Конкурсът е отворен за участници от цял свят за онлайн кандидатстване в продължение на два месеца, след което журито определя най-добрите фотографии, обясни за БТА Елена Бойчева от организационния екип. Всеки може да подаде творби в шест категории, които са цветна и монохромна фотография, пейзаж, природа, травъл, лице и тяло. 

В изложбата на открито във Варна, която може да се разгледа до 7 юли, участват около сто фотоса, каза Бойчева. Тя отбеляза, че има силно участие на италиански и руски автори тази година. Като цяло се наблюдава увеличение на интереса, а на креативността на творците след пандемията от КОВИД-19, коментира още организаторката. 

Международният фотографски салон се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.  

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights