10.12.2023 | 12:21

Освещават нов храм в гр. Каспичан

Снимка: ТВ Шумен

Новопостроеният храм в гр. Каспичан “Св. Пантелеймон и Свети седмочисленици” ще бъде осветен на 30 юли. Първата света литургия в новата църква ще води митрополит Йоан, а мощите, които ще бъдат положени, са на Свети Трифон. Местните хора искрено се вълнуват от събитието, чакано повече от 20 години.
Идеята за нов православен храм в Каспичан е от миналия век, но реални действия започват през 2002 година. Градежът стартира две години по-късно, но заради липсата на средства се проточва до днес. Издигната е основно от дарения – близо 600 000 лева от физически и юридически лица, от които 150 000 са дадени от държавата чрез Дирекцията по вероизповеданията към Министерски съвет.
“Аз не бих искала до споменавам конкретни имена, защото повече от пет листа са изписаните имена на всички дарители. Ние сме ги извадили и ще бъдат вписани в специална книга, което ще направим през тази седмица”, каза Ралица Тодорова, народен представител от Коалиция “ГЕРБ-СДС” и член на църковното настоятелство.
Сред многобройните дарители са и хора, участвали с безплатен труд или материали. В храмът вече е монтиран иконостасът, който със своите размери – 12,5 на 7 метра, е най-големият в страната.
“Стартът беше даден от проектанта Галена Колева от гр. Шумен, която направи архитектурния план безплатно. Оказа се, че това е един проект – умален макет на “Александър Невски”, посочи Веско Великов, председател на църковното настоятелство.
В каспичанското копие на столичната катедрала ще служат свещениците Андрей Стефанов и Милен Герчев. Вече са готови за деня на освещаването – неделя. Богослуженията ще започнат в 7:00 часа. Около 8:30 часа се очаква да започне чина по самото освещаване, който ще води митрополит Йоан.
“Обикаля се три пъти този храм, като се пеят съответните песнопения, и всъщност кулминацията на освещаването е освещаването на самия свети престол, който е вътре в олтара, и който е сърцето на всеки един православен храм”, каза свещеник Андрей Стефанов.
Новата църква все още не е изографисана, затова набирането на дарения продължава.

Източник: ТВ Шумен

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights