20.06.2024 | 21:27

Танго концерт на Стоян Караиванов и ORQUESTA TIPICA LIBERTANGO

Събитието е по случай световния ден на бандонеона на 11 юли, 19 ч. в атриума на Галерия „Квадрат 500“, София

Денят на бандонеона
Бандонеонът е основния и най-важен инструмент на танго музиката, чиито водещи изпълнители се ползват с изключителна популярност в родината на тангото Аржентина. През 2000 г. аржентинците започват да честват 11 юли – рождената дата на на своя най-обичан и известен бандонеонист, Анибал Тройло – като официален ден на бандонеона.

Музикантите
Orquesta Tipica Libertango е първия български класически танго оркестър, създаден през 2022 г. от бандонеониста Стоян Караиванов за да изследва и изпълнява музиката на великите оркестри от историята на тангото.

Стоян Караиванов е най-известния български бандонеонист, чест солист на водещите симфонични оркестри и камерни ансамбли в страната, носител на множество награди и обявен за „Музикант на годината 2022“ от слушателите на Българското национално радио. Негови учители са легендарните аржентински бандонеонисти Даниел Бинели и Хуан Хосе Мосалини. Стоян използва класическата аржентинска система и свири на исторически бандонеон Alfred Arnold „semi nacarado” от 1935 г., един от малкото запазени в перфектно състояние инструменти от своя вид.

Програмата

На концерта ще звучат някои от най-прочутите танга от репертоарите на легендарните оркестри на Анибал Тройло, Хуан Д’Ариенцо, Карлос Ди Сарли и Освалдо Пулиезе. Включени са и няколко хита на Астор Пиацола,създател на стила танго нуево и друг голям майстор на бандонеона. Една внимателно подбрана програма подходяща едновременно за слушане и за танцуване!

Мястото

За концерта сме избрали едно магическо място – атриума на Квадрат 500, една от водещите галерии в сърцето на София. Под открито небе, заобиколени от изкуство и забележителната комбинация от нова и стара архитектура, звуците на тангото звучат по-опияняващо от всякога. Едно вълнуващо преживяване както за зрителите, така и за владеешите танца на аржентинското танго, за които е предвидена специална зона за танцуване. А ако случайно времето е лошо, концертът ще се проведе вътре в галерията в залата на последния етаж.
Билетите
са в продажба в мрежата на EPAYGO, което значи че могат да се купят на касите на EasyPay или онлайн на https://epaygo.bg/3423638521

Един съвет: не чакайте последния момент защото седящите места са силно ограничени (всъщност са около 100-тина, което е изключително малко за такъв тип концерт, но пък камерната обстановка създава усещане за близост с музикантите и музиката, което подсилва магията на тангото)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Verified by MonsterInsights